Wielka Gala XIII edycji Konkursu Polska od kuchni
W dniu 27.04.2024 odbyła się Wielka Gala XIII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której zostały wręczone najlepszym restauracjom w Polsce nagrody Złote Widelce
Wręczono również po raz drugi godła promocyjne CHEFS CHOICE. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.
Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku 4 zaszczytne tytuły ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ.
Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP
Gospodarzem uroczystości był AIRPORT HOTEL OKĘCIE
PATRONAT MEDIALNY na projektem objęły portale gastronomiczne PAPAJA, NEWS GASTRO oraz magazyny Restauracja, Hotelarz, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Biznes Restaurację & Catering oraz Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Patronat objęła również telewizja WIP Współpraca przy konkursie WIP BUSINESS CLUB
PARTNERZY GŁÓWNI: MUSZYNIANKA I GRUPA DE LUXE
PARTNERZY GALI TO: firma BUKAT, Fanex, M i M Rnik, Wiatrowy Sad, EJO – wędliny naturalne, PIGWONIADA, Marka DILMAH. Marka SAQUELLA, Marka DiWine, Marka LEGACY, Nalewki Staropolskie Karol Majewski i spółka
Patronat merytoryczny:
Stowarzyszenie Euro Taques Polska,
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Lista nagrodzonych
LAUREACI CHEFS CHOICE
SEROWARNIA NA ZIELONEJ ŁĄCZCE
ROYAL APLE PRODUCENT firma ACTIV
PACZKA WĘDLIN Z RUSIBORZA
ARCYMISZTRZOWIE SZTUKI KULINARNEJ
MARCIN SOBOL PTREZES STOWARZYSZENIA EURO TAQUES POLSKA
BARTOSZ PETER INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET
MICHAŁ MATUSZEWSKI SZEF KUCHNI RESTAURACJ I LOVE ITALY
JAROSŁAW UŚCIŃSKI PREZES OGÓLNOPOLKIEGO STOWARZYSZENIA SZEFW KUCHNI I CUKIERNI
NAGRODY SPECJALNE
KATARZYNA BOSACKA ,, ZA PROPAGOWANIE ZDROWEGO STYLU ODZYWIANIA”
LUBIANA LIDER RYNKU PORCELANY W POLSCE
SZEF KUCHNI ROKU 2024 PATRYK KOTARBA
MANAGER ROKU 20244 W GASTRONOMII JUSTYNA OSSOWSKA RESTAURACJA RyBaśkA
ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU MY PLACE BAR & RESTAURANT HOTEL MY STORY GDYNIA
DEBIUT GASTRONOMICZNY ROKU 2024 RESTAURACJA PRIMITIVO KUCHNIA I WINO WARSZAWA
HOTELOWA RETAURACJA ROKU 2024 RESTAURACJA PRĘDZALNIA ,,Hotel Fabryka Wełny” PABIANICE
KOBECY WYMIAR W GASTRONOMII RESTAURACJA KUŻNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK
NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KURPIACH RESTAURACJA MIODOWA HOTEL KORONA OSTROŁEKA
NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KASZUBAH RESTAURACJA MAŁA CEGIELNIA MISZEWO
NAJLPSZA RESTAURACJA RODZINNA W 2024 ROKU W GDAŃSKU RESTAURACJA FENOMEN
SKLEP GASTRONOMICZNY ROKU 2024 STREFA RYBNA WARSZAWA
CUKIERNIA ROKU 2024 W POLSCE PASTICCERIA GELATERIA MIGNONTOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA
NAGRODY ZŁOTY WIDELEC
KUCHNIA AUTORSKA
RESTAURACJ REPUBLIKA RÓŻ by Andrzej Gołąbek POZNAŃ
RESTAURACJA MOONSFERA WARSZAWA
RESTAURACJA SCORIA BYDGOSZCZ
KUCHNIA POLSKA
RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFE WARSZAWA
RESTAURACJA KUCHARIA 2 GDAŃSK
KUCHNIA WĘGIERSKA
RESTAURACJA BALATON ZABRZE
KUCHNIA AZJATYCKA
RESTAURACJA TRAN TRAN
KUCHNIA GALICYJSKA
WILLA BIAŁA WARSZAWA
KUCHNIA UKRAIŃSKA
INSPECTOR LOUGNE WARSZAWA
KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA
RESTAURACJA CANONE SHOW
KUCHNIA EUROPEJSKA
REZO RESTRO & BAR SUCHA BESKIDZKA
RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE
RESTAURACJA SZEROKA 9 TORUŃ
RESTAURACJA U KELNERÓW ZABRZE
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
RISTORANTE MARE e MONTI ŁÓDŹ
RESTAURACJA GIOVANI RUBINO WARSZAWA
RESTAURACJA MILANOVO WARSZAWA
RESTAURACJA BRINDISI WARSZAWA
RESTAURACJA TORMINA OŚWIĘCIM
RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA PABIANICE
RESTAURACJA I LOVE ITALY JELNIA GÓRA
RESTAURACJA I LOVE PASTA JELENIA GÓRA
RESTAURACJA VERDE OLIVA WARSZAWA
RESTAURACJA OH WINE WARSZAWA
RESTAURACJE HOTELOWE
RESTAURACJA REGIMENT 1884 HOTEL TRAUGUTTA BIAŁYSTOK
RESTAURACJA POLSKA ARPORT KOTEL OKĘCIE WARSZAWA
RESTURACJA SUDAVIA HOTEL SZYSZKO SUWAŁKI
RESTAURACJA SOLMARINA GRANO HOTEL GDAŃSK
RESTAURACJA HOTELOWA ADRIA RUDA ŚLĄSKA
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 HOTEL ALPIN SZCZYRK
RESTAURACJA BROVARNIA HOTEL GDAŃSK
RESTAURACJA HOTELU BARTAN GDAŃSK
RESTAURACJA COUNTRY CLUB ŻYWIEC JELEŚNIA
RESTAURACJA FLOR No 2 HOTEL MARIOTT WARSZAWA
JAKUBUS HOTEL & RESTAURANT WILKÓW
RESTAURACJ LALA PAŁAC BUNÓW LWÓWEK ŚLĄSKI
RESTAURACJA SALT HOTEL COPERNICUS TORUŃ
RESTAURACJA HITELU HUGO KĘDZIERZYN KOŻLE
RESTAURACJA HOTELOWA HOTELU PIAST OPOLE
RESTAURACJA HOTELU DA VINCI ZAGAŃSK
Restaurację My Place Bar & Restaurant w hotelu My Story Gdynia odwiedził pomysłodawca organizator konkursu o Złoty Widelec Waldemar Piórek
W kuchni My Place Bar & Restaurant w hotelu My Story Gdynia Hotel panuje pewna filozofia przygotowania posiłków Filozofia przygotowywanych posiłków jest prosta – świeżo, smacznie i z pomysłem. Połączono tradycję z nowoczesnością, a wszystko wykończono staranną kombinacją składników, dzięki którym nie tylko zaspokojony jest apetyty gości, ale również podpowiadają co jeść, a czego unikać przed snem.
Aby dobrze spać należy też odpowiednio jeść, a szczególnie przed snem. Dlatego też w Restauracji My Place Bar & Restaurant, stawia sobie za cel popularyzowanie idei odżywiania zgodnie z rytmem biologicznym dnia, w ich autorskim menu, proponują odpowiednio skomponowane dania, dzięki którym organizm się wyciszy na koniec dnia, a rano zostanie odpowiednio pobudzony. W ten sposób dają możliwość zbudowania znacznie szerszego doświadczenia niż tylko wygodne miejsce do spania w naszych pokojach.
My Story Gdynia Hotel to nowy standard usług, w którym priorytetem doświadczeń Gości jest komfort snu. Samopoczucie wynikające z wyspania się, stało się najważniejszym czynnikiem determinującym cały proces projektowania obiektu. Dlaczego? Dobry sen odpowiada za nasze zdrowie, wpływa na kreatywność, motywację, wydajność oraz buduje odporność. Długo bym mógł opisywać jakość i smak posiłków , Ja jadłem fantastyczny Krem z pieczonego w soli morskiej buraka z malinami, serem lazur i pestkami dyni oraz tradycyjny żurek z puree ziemniaczanym, jajkiem zieloną oliwą. Nie odmówiłem również sobie krewetki w sosie na bazie sambal oelek z nutą białej czekolady oraz pierogi z siekanym mięsem z kaczki, ze smażonymi kurkami z jarmużem – wszystko zgodni z najlepszą wysublimowaną sztuką kulinarno. Ale szczególnie zachwyciło mnie jedno danie Pieczone warzywa podane na czarnej soczewicy, puree z pieczonego batata z sosem kafirowym.Drink Caipirinha z limonka, cachaca51, cukier brązowy był też bez zarzutu. A na zakończenie została podana mi kawa w której odbijała się moja podobizna. Ta restauracja to moje odkrycie gastronomiczne roku. Bardzo polecam…
Do restauracji w Hotelu Złoty Groń Resort & Spa udał się ekspert kulinarny Konkursu o Złoty Widelec Ilona Zalewska.
W niezwykle malowniczym Beskidzie Śląskim na samym szczycie Złotego Gronia na wysokości 710 m n.p.m. pośród beskidzkich łąk powstał hotel „Złoty Groń Resort & SPA” z inspirującym widokiem na cztery strony świata. Ta niesamowita lokalizacja pozwala cieszyć się krystalicznym powietrzem i widokiem sięgającym horyzontu we wszystkich kierunkach. Dzięki unikatowej lokalizacji w pogodne dni możemy dostrzec z okien i tarasu hotelu panoramę Tatr. Wszystko to sprawia, że nasz hotel w Istebnej jest jednym z piękniej położonych górskich obiektów w tej części Beskidów. Goście mogą skorzystać z położonego obok wyciągu narciarskiego dzięki czemu możliwe jest uprawiania narciarstwa.
Właśnie w tym niezwykłym miejscu miałam przyjemność spróbować wspaniałej kuchni w typie Slow Food serwowanej dla gości hotelowych i jak i przybyłych z zewnątrz. Wnętrze restauracji jest odbiciem folkloru tamtejszego rejonu. To właśnie nadaje wnętrzu swojskiego i przytulnego charakteru.
Po wejściu do restauracji okazało się, że mam cudowny widok na panoramę gór z dwóch stron. Miałam wrażenie jakbym znajdowała się bliżej nieba. Jako poczekajkę podano mi własnoręcznie wypiekane pieczywo z delikatnym sosem na bazie majonezu.
Z dań regionalnych zamówiłam zupę kwaśnicę na wywarze z wieprzowych żeberek oraz żurek śląski na zakwasie z Krzycy podawany z puree ziemniaczano-cebulowym ze smażoną białą kiełbasą i chipsem z boczku. Muszę przyznać, że smakowały wybornie i świetnie nawiązywały do kulinarnych tradycji potraw serwowanych w tym regionie Polski.
Postanowiłam spróbować także czegoś bardziej egzotycznego i mój wybór padł na krewetki smażone na maśle z czosnkiem, ziołami podawane w wypiekiem własnym – bagietką oraz krem z pomidorów z serem wegańskim w zapachach bazylii. Szczególnie druga potrawa zapisała się w mojej pamięci jako wyjątkowo aromatyczna i pachnąca przyprawami.
Z dań głównych najbardziej do gustu przypadły mi „pierogi w różnych smakach, które wnuczki Honoratki i Gustlika lepiły”. Nazwa dotyczyła bohaterów filmowego z serialu „Czterej Pancerni i pies”, których zaślubiny miały miejsce właśnie w Istebnej. Pierogi były z trzema farszami: mięsem, kapustą i grzybami oraz serem. Podane w przepiękny sposób z możliwością wyboru omasty stanowiły prawdziwy rarytas.
Oprócz tego na szczególną uwagę zasługuje sandacz podany w sosie maślanym z gnocchi i karmelizowanym słonecznikiem oraz delikatne żebro wołowe z pieczonymi ziemniakami i grillowaną kukurydzą. Nie można także pominąć smacznego ravioli z ricottą, ziemniakami, sosem grzybowym i karmelizowanym kasztanem. Smakowało wybornie.
Następnie skusiłam się też na deser. Szarlotka z jabłek szarej renety na ciepło z włoską paloną bezą lodami waniliowymi i kruszonką migdałową była wyśmienita. Przyznaję, że dawno nie jadłam tak wspaniale skomponowanego deseru.
Muszę podkreślić, że szef kuchni Szymon Kozioł rzeczywiście świetnie nawiązuje do tradycji kuchni tamtejszego regionu, choć nie stroni też od dań wykwintnych i egzotycznych. Preferuje też prostotę i dbałość o szczegóły, a jego pasja do gotowania i tworzenia wspaniałych potraw jest godna polecenia. Atmosfera miejsca, w którym niebo spotyka się z ziemią, a białe obłoki przemykają pomiędzy szczytami, pozwala w spokoju delektować się ulubionymi potrawami. Chętnie jeszcze odwiedzę to miejsce…
Restaurację BRINDISI mieszczącą się w Warszawie odwiedził ekspert kulinarny konkursu o Złote Widelce Tomasz Śiemiątkowski.
Restauracja została nazwana na cześć włoskiego miasta w Apulii, która podczas II wojny światowej stała się tymczasowym domem dla polskich lotników. To wlaśnie w Brindisi startowały samoloty z polskimi załogami które dla polskich cichociemnych przerzucały pocztę i uzbrojenie
Na początek zamówiłem Panzzerotii - smażone włoskie pierożki w kształcie półksiężyca nadziewane sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte i bazylią. Danie wyborne , akuratnie dopieczone. Tatar z polędwicy wołowej z żółtkem jajka, cebulą, Ogórekiem kwaszonym, borowikiami, kaparami , podany z panuzzo i masłem rozbudził mój apetyt. Kalabryjska zupa Grybowa z grzankami i parmezanem była potrawą , którą moje kubki smakowe zapamiętają na długo .Być we włoskiej restauracji i niw zjeść makaronu. Ja wybrałem Tagliatelle cacio e Poppe przygotowane e krśgu sera grana padano na Brendy. Danie barzo syte, bo nie żałują tu sera. Jeżeli dodam, że pieczywo tutaj podawane było własnego wypieku a obsługa była kompetentną i bardzo miła… to cóż więcj trzeba. Restauracja Brindisi to ,,Smak Apulli w Warszawie”. Polecam
JURORZY RUSZYLI DO PRACY
O to pierwsze recenzje z restauracji, które walczą o nagrodę Złotych Widelców
Restaurację REZO Restro & Bar w Suchej Beskidzkiej mieszczącą się odwiedził ekspert kulinarny konkursu o Złote Widelce Natalia Matras-Ochlust.
Odwiedzając restaurację Rezo mieszczącą się w Suchej Beskidzkiej już na samym początku, przekraczając próg zauważyć da się bardzo przyjemny, gościnny klimat oraz nowoczesny design, który z pewnością sprzyja wszelkim spotkaniom rodzinnym i towarzyskim.
W menu znajduje się spory wybór przystawek, dań głównych , a także ciekawe propozycje pizzy, burgerów czy makaronów.
To co zaskoczyło mnie na wstępie, oczywiście pozytywnie to bardzo szybki serwis dań przy dużym obłożeniu gości w lokalu.
Na przystawkę podany został krem pomidorowo-paprykowy z prażoną cieciorką, pistacjami, oliwą szczypiorkową oraz grana padano. Już sam wygląd zachęcał do skosztowania, a w smaku okazał się idealny, bardzo bogaty aromatycznie.
Jako danie główne spróbowałam żeberko wolno pieczone w BBQ, które zostało skomponowane z lekko kwaśnym kimchi oraz ziemniakiem pieczonym z masłem pietruszkowym i sosem musztardowym. Jako fanka tej potrawy nie zawiodłam się. Żeberko pyszne, bardzo miękkie, rozpływające się w ustach.
Kolejne danie czyli stek z polędwicy wołowej, ziemniak hasselback, sos pieprzowy, kompozycja sałat, puder z borowika. Mięso idealnie wysmażone, sos niebanalny, intensywny i bardzo smaczny.
Jeśli chodzi o deser, na który zamówiłam sernik baskijski z żelką
malinową oraz lodami z czarnej porzeczki , śmiało mogę powiedzieć, iż jest to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Tego smaku i połączenia nie da się opisać.
Podsumowując moją opinię. Czy odwiedziłabym restaurację ponownie? Z pewnością tak.
Wszystkie dania, które spróbowałam były pięknie podane, ale przede
wszystkim dostarczyły mi wielu wspaniałych doznań kulinarnych. Odczuć da się, iż pracują tam osoby z pasją i zamiłowaniem do gotowania.
XII GALA ZŁOTYCH WIDELCÓW 27.04.2023 AITPORT HOTEL OKĘCIE WARSZAWA
W dniu 27.04.2023 odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której zostały wręczone najlepszym restauracjom w Polsce nagrody Złote Widelce.
Wręczono również po raz drugi godła promocyjne CHEFS CHOICE. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzając wysoką jakość oferowanych produktów.
27.02.2023 R. RUSZA XII EDYCJA AKCJI REKOMENDUJĄCEJ GASTRONOMIĘ "POLSKA OD KUCHNI"! O NAGRODĘ ZŁOTEGO WIDELCA
Zapraszamy wszystkich restauratorów, cukierników, kawiarnie, piekarnie oraz firmy cateringowe do wzięcia udziału.
Celem projektu jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia
- gastronomia jako produkt turystyczny miast i regionów
- rekomendowanie najlepszych restauracji
- promowanie i wykreowanie regionalnych potraw
- prezentacja kuchni z różnych regionów świata
- wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w miestach i regionach
- przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie.
27.02.2023 RUSZA II EDYCJA KONKURSU CHEFS CHOICE
promująca najlepsze produkty dla gastronomii. Zapraszamy producentów produktów i urządzeń dla gastronomii.
Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziesięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 800 restauracji, 1 119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statueteki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie. Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych. Konkurs pozyskał 2 nowych Ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce( FIC Polonia) oraz Marcin Soból Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska. Tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy. Krzysztof Szulborski, Robert Sowa ora Kurt Scheller. Ujrzał również światło nowy projekt w konkursie CHEF S CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI.To projekt w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii . przyznaje najlepszym firmom branży HORECA w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi.
SER BURSZTYN – KTÓRY W TYM ROKU OBCHODZI 20 LECIE ISTNIENIA NA POLSKIM RYNKU został pierwszym laureatem.
XI edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się po raz pierwszy od dwóch lat w normalnym trybie konkursowym. Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Od jedenastu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.