Celem projektu jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia

• gastronomia jako produkt turystyczny miast i regionów
  • rekomendowanie najlepszych restauracji
  • promowanie i wykreowanie regionalnych potraw
  • prezentacja kuchni z różnych regionów świata
  • wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w miestach i regionach
  • przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie.

37 statuetek „Złoty Widelec" oraz 5 nagród specjalnych IX edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni" odebrali tegoroczni laureaci.

Po raz IX Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni" nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 37 statuetek w 9 kategoriach, w tym przyznano 5 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziewięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 200 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).

Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono 37 statuetek „Złotego Widelca" dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, orientalna, stek house i burger, bary bistro i cukiernie. Nagrodę dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2020 otrzymał Marek Rybacki – szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie. Najlepszą Restauracją Roku 2020 w Polsce została RESTAURACJA AKADEMIA z Warszawy. Wyśmienita, tajska kuchnia Restauracji THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy otrzymała tytuł Najlepszej Restauracji Kuchni Tajskiej Roku 2020 w Polsce. Odkrycie Kulinarne Roku 2020 to BURSZTYNOWA BISTRO z Warszawy, bistro specjalizujące się w daniach na bazie najlepszych w Polsce serów długodojrzewających Skarby Serowara - Bursztyn, Rubin i Szafir. Nagrodę w kategorii Eventowe Miejsce 2020 Roku otrzymała RESTAURACJA STIXX BAR & GRILL z Warszawy oferująca doskonałą kuchnię z całego świata, perfekcyjną obsługę, wyśmienite koktajle przy najdłuższym wolnostojącym barze w mieście.

WIP Fundacja © 2020 by B