Wielka Gala XIII edycji Konkursu Polska od kuchni

W dniu 27.04.2024 odbyła się Wielka Gala XIII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której zostały wręczone najlepszym restauracjom w Polsce nagrody Złote Widelce 

Wręczono również po raz drugi godła promocyjne CHEFS CHOICE. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.

Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku 4 zaszczytne  tytuły ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ.

Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP

Gospodarzem uroczystości był AIRPORT HOTEL OKĘCIE

 

PATRONAT MEDIALNY na projektem objęły portale gastronomiczne PAPAJA, NEWS GASTRO oraz magazyny Restauracja, Hotelarz, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Biznes Restaurację & Catering oraz Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Patronat objęła również telewizja WIP Współpraca przy konkursie WIP BUSINESS CLUB

 

PARTNERZY GŁÓWNI: MUSZYNIANKA I GRUPA DE LUXE

PARTNERZY GALI TO: firma BUKAT, Fanex, M i M Rnik, Wiatrowy Sad,  EJO – wędliny naturalne, PIGWONIADA,  Marka DILMAH. Marka SAQUELLA, Marka DiWine, Marka LEGACY, Nalewki Staropolskie Karol Majewski i  spółka

 

Patronat merytoryczny:

 

Stowarzyszenie Euro Taques Polska,

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

 

Lista nagrodzonych

LAUREACI CHEFS CHOICE

SEROWARNIA NA ZIELONEJ ŁĄCZCE

ROYAL APLE  PRODUCENT firma ACTIV

PACZKA WĘDLIN Z RUSIBORZA

 

ARCYMISZTRZOWIE SZTUKI KULINARNEJ

MARCIN SOBOL PTREZES STOWARZYSZENIA EURO TAQUES POLSKA

BARTOSZ PETER  INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

 

MICHAŁ MATUSZEWSKI  SZEF KUCHNI RESTAURACJ I LOVE ITALY

JAROSŁAW UŚCIŃSKI PREZES OGÓLNOPOLKIEGO STOWARZYSZENIA SZEFW KUCHNI I CUKIERNI

 

NAGRODY SPECJALNE

KATARZYNA BOSACKA  ,, ZA PROPAGOWANIE ZDROWEGO STYLU ODZYWIANIA”

LUBIANA LIDER RYNKU PORCELANY W POLSCE

SZEF KUCHNI ROKU 2024  PATRYK KOTARBA

MANAGER ROKU 20244 W GASTRONOMII      JUSTYNA  OSSOWSKA  RESTAURACJA RyBaśkA

ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU MY PLACE BAR & RESTAURANT  HOTEL MY STORY GDYNIA

DEBIUT GASTRONOMICZNY ROKU 2024  RESTAURACJA PRIMITIVO  KUCHNIA I WINO  WARSZAWA

HOTELOWA RETAURACJA ROKU 2024   RESTAURACJA PRĘDZALNIA ,,Hotel Fabryka Wełny” PABIANICE

KOBECY WYMIAR W GASTRONOMII RESTAURACJA  KUŻNIA SMAKÓW  ZŁOTY STOK

NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KURPIACH   RESTAURACJA MIODOWA HOTEL KORONA  OSTROŁEKA

NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KASZUBAH    RESTAURACJA MAŁA CEGIELNIA  MISZEWO

NAJLPSZA RESTAURACJA RODZINNA W 2024 ROKU W GDAŃSKU   RESTAURACJA FENOMEN

SKLEP GASTRONOMICZNY ROKU 2024   STREFA RYBNA  WARSZAWA

CUKIERNIA ROKU 2024 W POLSCE  PASTICCERIA GELATERIA MIGNONTOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA

 

NAGRODY  ZŁOTY WIDELEC

KUCHNIA AUTORSKA

RESTAURACJ REPUBLIKA RÓŻ by Andrzej Gołąbek   POZNAŃ

RESTAURACJA MOONSFERA   WARSZAWA 

RESTAURACJA SCORIA     BYDGOSZCZ

 

KUCHNIA POLSKA

RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFE  WARSZAWA

RESTAURACJA KUCHARIA 2     GDAŃSK

 

KUCHNIA WĘGIERSKA

RESTAURACJA BALATON  ZABRZE

 

KUCHNIA AZJATYCKA 

RESTAURACJA TRAN TRAN

 

KUCHNIA GALICYJSKA 

WILLA BIAŁA   WARSZAWA

KUCHNIA UKRAIŃSKA

INSPECTOR LOUGNE    WARSZAWA

 

KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA CANONE SHOW

KUCHNIA EUROPEJSKA

REZO RESTRO & BAR    SUCHA  BESKIDZKA

RESTAURACJA MONTE CARLO  KIELCE

RESTAURACJA SZEROKA 9    TORUŃ

RESTAURACJA   U KELNERÓW  ZABRZE

 

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

RISTORANTE MARE e MONTI  ŁÓDŹ

RESTAURACJA GIOVANI RUBINO   WARSZAWA

RESTAURACJA  MILANOVO  WARSZAWA

RESTAURACJA BRINDISI  WARSZAWA

RESTAURACJA TORMINA OŚWIĘCIM 

RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA   PABIANICE

RESTAURACJA  I  LOVE ITALY   JELNIA GÓRA

RESTAURACJA  I LOVE  PASTA   JELENIA GÓRA

RESTAURACJA VERDE OLIVA   WARSZAWA

RESTAURACJA  OH  WINE    WARSZAWA

 

RESTAURACJE HOTELOWE

RESTAURACJA REGIMENT  1884  HOTEL TRAUGUTTA  BIAŁYSTOK

RESTAURACJA POLSKA   ARPORT KOTEL  OKĘCIE WARSZAWA

RESTURACJA SUDAVIA   HOTEL SZYSZKO  SUWAŁKI

RESTAURACJA SOLMARINA  GRANO HOTEL GDAŃSK

RESTAURACJA HOTELOWA ADRIA   RUDA ŚLĄSKA

RESTAURACJA BESKIDZKA 40 HOTEL ALPIN  SZCZYRK

RESTAURACJA BROVARNIA HOTEL GDAŃSK

RESTAURACJA HOTELU BARTAN GDAŃSK

RESTAURACJA COUNTRY CLUB ŻYWIEC     JELEŚNIA

RESTAURACJA  FLOR No 2    HOTEL MARIOTT WARSZAWA

JAKUBUS  HOTEL & RESTAURANT    WILKÓW

RESTAURACJ LALA PAŁAC BUNÓW   LWÓWEK ŚLĄSKI

RESTAURACJA SALT   HOTEL COPERNICUS  TORUŃ

RESTAURACJA HITELU HUGO   KĘDZIERZYN KOŻLE

RESTAURACJA HOTELOWA HOTELU PIAST  OPOLE

RESTAURACJA HOTELU DA VINCI   ZAGAŃSK


Restaurację My Place Bar & Restaurant w hotelu My Story Gdynia odwiedził pomysłodawca organizator konkursu o Złoty Widelec Waldemar Piórek

W  kuchni My Place Bar & Restaurant w hotelu My Story Gdynia Hotel panuje pewna filozofia przygotowania posiłków Filozofia przygotowywanych posiłków jest prosta – świeżo, smacznie i z pomysłem. Połączono  tradycję z nowoczesnością, a wszystko wykończono  staranną kombinacją składników, dzięki którym nie tylko zaspokojony jest  apetyty gości, ale również podpowiadają  co jeść, a czego unikać przed snem.

Aby dobrze spać należy też odpowiednio jeść, a szczególnie przed snem. Dlatego też w Restauracji My Place Bar & Restaurant, stawia sobie za cel popularyzowanie idei odżywiania zgodnie z rytmem biologicznym dnia, w ich  autorskim menu, proponują odpowiednio skomponowane dania, dzięki którym organizm się wyciszy na koniec dnia, a rano zostanie odpowiednio pobudzony. W ten sposób dają  możliwość zbudowania znacznie szerszego doświadczenia niż tylko wygodne miejsce do spania w naszych pokojach.

My Story Gdynia Hotel to nowy standard usług, w którym priorytetem doświadczeń Gości jest komfort snu. Samopoczucie wynikające z wyspania się, stało się najważniejszym czynnikiem determinującym cały proces projektowania obiektu. Dlaczego? Dobry sen odpowiada za nasze zdrowie, wpływa na kreatywność, motywację, wydajność oraz buduje odporność. Długo bym mógł opisywać jakość i smak posiłków , Ja jadłem  fantastyczny Krem z pieczonego w soli morskiej buraka z malinami, serem lazur i pestkami dyni oraz tradycyjny żurek z puree ziemniaczanym, jajkiem zieloną oliwą. Nie odmówiłem również sobie krewetki w sosie na bazie sambal oelek z nutą białej czekolady oraz pierogi z siekanym mięsem z kaczki, ze smażonymi kurkami z jarmużem – wszystko zgodni z najlepszą wysublimowaną sztuką kulinarno. Ale szczególnie zachwyciło mnie  jedno   danie Pieczone warzywa podane na czarnej soczewicy, puree z pieczonego batata z sosem kafirowym.Drink  Caipirinha z limonka, cachaca51, cukier brązowy był też bez zarzutu. A na zakończenie została podana mi kawa w której odbijała się moja podobizna. Ta restauracja to moje odkrycie gastronomiczne roku. Bardzo polecam…


Do restauracji w Hotelu Złoty Groń Resort & Spa udał się ekspert kulinarny Konkursu o Złoty Widelec Ilona Zalewska.

W niezwykle malowniczym Beskidzie Śląskim na samym szczycie Złotego Gronia  na wysokości 710 m n.p.m. pośród beskidzkich łąk powstał hotel „Złoty Groń Resort & SPA” z inspirującym widokiem na cztery strony świata. Ta niesamowita lokalizacja pozwala cieszyć się krystalicznym powietrzem i widokiem sięgającym horyzontu we wszystkich kierunkach. Dzięki unikatowej lokalizacji w pogodne dni możemy dostrzec z okien i tarasu hotelu panoramę Tatr. Wszystko to sprawia, że nasz hotel w Istebnej jest jednym z piękniej położonych górskich obiektów w tej części Beskidów. Goście mogą skorzystać z położonego obok wyciągu narciarskiego dzięki czemu możliwe jest uprawiania narciarstwa.

Właśnie w tym niezwykłym miejscu miałam przyjemność spróbować wspaniałej kuchni w typie Slow Food serwowanej dla gości hotelowych i jak i przybyłych z zewnątrz. Wnętrze restauracji jest odbiciem folkloru tamtejszego rejonu. To właśnie nadaje wnętrzu swojskiego i przytulnego charakteru.

Po wejściu do restauracji okazało się, że mam cudowny widok na panoramę gór z dwóch stron. Miałam wrażenie jakbym znajdowała się bliżej nieba. Jako poczekajkę podano mi własnoręcznie wypiekane pieczywo z delikatnym sosem na bazie majonezu.

Z dań regionalnych zamówiłam zupę kwaśnicę na wywarze z wieprzowych żeberek oraz żurek śląski na zakwasie z Krzycy podawany z puree ziemniaczano-cebulowym ze smażoną białą kiełbasą i chipsem z boczku. Muszę przyznać, że smakowały wybornie i świetnie nawiązywały do kulinarnych tradycji potraw serwowanych w tym regionie Polski.

Postanowiłam spróbować także czegoś bardziej egzotycznego i mój wybór padł na krewetki smażone na maśle z czosnkiem, ziołami podawane w wypiekiem własnym – bagietką oraz krem z pomidorów z serem wegańskim w zapachach bazylii. Szczególnie druga potrawa zapisała się w mojej pamięci jako wyjątkowo aromatyczna i pachnąca przyprawami.

Z dań głównych najbardziej do gustu przypadły mi „pierogi w różnych smakach, które wnuczki Honoratki i Gustlika lepiły”. Nazwa dotyczyła bohaterów filmowego z serialu „Czterej Pancerni i pies”, których zaślubiny miały miejsce właśnie w Istebnej. Pierogi były z trzema farszami: mięsem, kapustą i grzybami oraz serem. Podane w przepiękny sposób z możliwością wyboru omasty stanowiły prawdziwy rarytas.

Oprócz tego na szczególną uwagę zasługuje sandacz podany w sosie maślanym z gnocchi i karmelizowanym słonecznikiem oraz delikatne żebro wołowe z pieczonymi ziemniakami i grillowaną kukurydzą. Nie można także pominąć smacznego ravioli z ricottą, ziemniakami, sosem grzybowym i karmelizowanym kasztanem. Smakowało wybornie.

 Następnie skusiłam się też na deser. Szarlotka z jabłek szarej renety na ciepło z włoską paloną bezą lodami waniliowymi i kruszonką migdałową była wyśmienita. Przyznaję, że dawno nie jadłam tak wspaniale skomponowanego deseru.

Muszę podkreślić, że szef kuchni Szymon Kozioł rzeczywiście świetnie nawiązuje do tradycji kuchni tamtejszego regionu, choć nie stroni też od dań wykwintnych i egzotycznych. Preferuje też prostotę i dbałość o szczegóły, a jego pasja do gotowania i tworzenia wspaniałych potraw jest godna polecenia. Atmosfera miejsca, w którym niebo spotyka się z ziemią, a białe obłoki przemykają pomiędzy szczytami, pozwala w spokoju delektować się ulubionymi potrawami. Chętnie jeszcze odwiedzę to miejsce…


Restaurację BRINDISI mieszczącą się w Warszawie odwiedził ekspert kulinarny konkursu o Złote Widelce Tomasz Śiemiątkowski.

Restauracja została nazwana na cześć włoskiego miasta w Apulii, która podczas II wojny światowej stała się tymczasowym domem dla polskich lotników. To wlaśnie w Brindisi startowały samoloty z polskimi załogami które dla polskich cichociemnych przerzucały pocztę i uzbrojenie

Na początek zamówiłem Panzzerotii - smażone włoskie pierożki w kształcie półksiężyca nadziewane sosem pomidorowym, mozzarellą fior di latte i bazylią. Danie wyborne , akuratnie dopieczone.  Tatar z polędwicy wołowej  z żółtkem jajka, cebulą, Ogórekiem  kwaszonym, borowikiami, kaparami , podany z panuzzo i masłem rozbudził mój apetyt. Kalabryjska zupa Grybowa z grzankami i parmezanem była potrawą , którą moje kubki smakowe zapamiętają na długo .Być we włoskiej restauracji i niw zjeść makaronu. Ja wybrałem Tagliatelle cacio e Poppe przygotowane e krśgu sera grana padano na Brendy. Danie barzo syte, bo nie żałują tu sera. Jeżeli dodam, że pieczywo tutaj podawane było własnego wypieku a obsługa była kompetentną i bardzo miła… to cóż więcj trzeba. Restauracja Brindisi to  ,,Smak Apulli w Warszawie”. Polecam


JURORZY RUSZYLI DO PRACY

O to pierwsze recenzje z restauracji, które walczą o nagrodę Złotych Widelców

Restaurację REZO Restro & Bar w Suchej Beskidzkiej  mieszczącą się odwiedził ekspert kulinarny konkursu o Złote Widelce Natalia Matras-Ochlust.

 Odwiedzając restaurację Rezo mieszczącą się w Suchej Beskidzkiej już na samym początku, przekraczając próg zauważyć da się bardzo przyjemny, gościnny klimat oraz nowoczesny design, który z pewnością sprzyja wszelkim spotkaniom rodzinnym i towarzyskim.
W menu znajduje się spory wybór przystawek, dań głównych , a także ciekawe propozycje pizzy, burgerów czy makaronów.
To co zaskoczyło mnie na wstępie, oczywiście pozytywnie to bardzo szybki serwis dań przy dużym obłożeniu gości w lokalu.
 Na przystawkę podany został krem pomidorowo-paprykowy z prażoną cieciorką, pistacjami, oliwą szczypiorkową oraz grana padano. Już sam wygląd zachęcał do skosztowania, a w smaku okazał się idealny, bardzo bogaty aromatycznie.
  Jako danie główne spróbowałam żeberko wolno pieczone w BBQ, które zostało skomponowane z lekko kwaśnym kimchi oraz ziemniakiem pieczonym z masłem pietruszkowym i sosem musztardowym. Jako fanka tej potrawy nie zawiodłam się.  Żeberko pyszne, bardzo miękkie, rozpływające się w ustach.
  Kolejne danie czyli stek z polędwicy wołowej, ziemniak  hasselback, sos pieprzowy, kompozycja sałat, puder z borowika. Mięso idealnie wysmażone, sos niebanalny, intensywny i bardzo smaczny.
  Jeśli chodzi o deser, na który zamówiłam sernik baskijski z żelką
malinową oraz lodami z czarnej porzeczki , śmiało mogę powiedzieć, iż jest to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Tego smaku i połączenia nie da się opisać.
  Podsumowując moją opinię. Czy odwiedziłabym restaurację ponownie? Z pewnością tak.
Wszystkie dania, które spróbowałam były pięknie podane, ale przede
wszystkim dostarczyły mi wielu wspaniałych doznań kulinarnych. Odczuć da się, iż pracują tam osoby z pasją i zamiłowaniem do gotowania.


XII GALA ZŁOTYCH WIDELCÓW 27.04.2023 AITPORT HOTEL OKĘCIE WARSZAWA

W dniu 27.04.2023 odbyła się Wielka Gala XII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której zostały wręczone najlepszym restauracjom w Polsce nagrody Złote Widelce.

Wręczono również po raz drugi godła promocyjne CHEFS CHOICE. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzając wysoką jakość oferowanych produktów.

Więcej.


27.02.2023 R. RUSZA XII EDYCJA AKCJI REKOMENDUJĄCEJ GASTRONOMIĘ "POLSKA OD KUCHNI"! O NAGRODĘ ZŁOTEGO WIDELCA

Zapraszamy wszystkich restauratorów, cukierników, kawiarnie, piekarnie oraz firmy cateringowe do wzięcia udziału.

Celem projektu jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia

  • gastronomia jako produkt turystyczny miast i regionów
  • rekomendowanie najlepszych restauracji
  • promowanie i wykreowanie regionalnych potraw
  • prezentacja kuchni z różnych regionów świata
  • wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w miestach i regionach
  • przekierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie.

27.02.2023 RUSZA II EDYCJA KONKURSU CHEFS CHOICE

promująca najlepsze produkty dla gastronomii. Zapraszamy producentów produktów i urządzeń dla gastronomii.


Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano  7 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziesięciu  edycjach akcji nominowanych było ponad 3 800 restauracji, 1 119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono  statueteki „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie. Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych. Konkurs pozyskał  2 nowych Ambasadorów  a zostali nimi Giancarlo Russo były  prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce( FIC Polonia)   oraz Marcin Soból Prezes europejskiego stowarzyszenia szefów kuchni Euro Toques Polska. Tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy. Krzysztof Szulborski, Robert Sowa ora Kurt Scheller. Ujrzał również światło nowy projekt w konkursie CHEF S CHOIS    WYBÓR SZEFÓW KUCHNI.To projekt w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii .  przyznaje najlepszym firmom branży HORECA w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi.

SER BURSZTYN – KTÓRY W TYM ROKU OBCHODZI 20  LECIE ISTNIENIA NA POLSKIM RYNKU został pierwszym laureatem.

XI edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się po raz pierwszy od dwóch lat w normalnym trybie konkursowym. Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy  odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Od jedenastu  lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i  regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.

 
 
WIP Fundacja © 2024 by B