27  kwietnia w restauracji DRUKARNIA  odbyła się uroczystość podsumowująca VII edycję konkursu „Warszawa od kuchni ”oraz ,,Polska od kuchni” która miała na celu wyłonienie najlepszych miejsc gastronomicznych  w kraju. Jury konkursu przez kilka tygodni odwiedzili miejsca, które przystąpiły do konkursu i oceniało je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników. Uroczystość poprowadził Ryszard Rębiszewski , któraytakże zasiadał  w składzie jury oraz Waldemar Piórek, Prezes Zarządu Fundacji WIP.

 Finał tego konkursu to święto  gastronomii. W tym roku padł rekord, przyznano aż 38 Złote Widelce.

Otrzymały je restauracje, które uzyskały maksymalną liczbę punktów. Konkurs w tym roku po raz pierwszy roku miał charakter ogólnopolski.  Przewodniczącym jury jak co roku był Waldemar Piórek. Celem konkursu „Polska od kuchni”  jest rekomendowanie najlepszych  restauracji, cukierni, miejsc z szybkim jedzeniem, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw , prezentacja kuchni z różnych regionów świata a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi w miastach i regionach. . Konkurs jako jedyny  jako jedyna szczyci się poparciem Samorządu Województwa i władz miasta st. Warszawy i otrzymała patronat honorowy od prezydent m.st. Warszawy Hanny Gronkiewicz - Waltz oraz marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika. W patronacie, którym objął akcję Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik napisano: „Inicjatywy zmierzające do promocji regionu oraz popularyzacji znakomitej kuchni regionalnej są niezwykle ważne i wartościowe, dlatego też spotykają się zawsze z pełnym poparciem Samorządu Województwa Mazowieckiego”.

Niemal od początku współpracuje przy konkursie ,,Klub Integracji Europejskiej”.

 Patronaty medialne: , NewsGastro,  magazyn „Restauracja”, magazyn Hotelarz, magazyn PRZEDSIĘBIORCY@eu, BLOGI KULINARNE: kulinarny blog, czosnek w pomidorach, lawendowy dom,  kulinarna pinata.

PARTNERZY KONKURSU: GDZIE ZJEŚĆ INFO, GASTRO MAGIC SERVICE, , ŻYWIEC ZDRÓJ, BUKAT, BACZEWSKI, NALEWSKI STAROPOLSKIE KAROL MAJEWSKI I WSPÓLNICY, KRAINA SERÓW, MARKA UNI

 

EKPERCI KONKURSOWI:

JOLANTA BOROWIEC  AMBASADOR MARKI ZŁOTEGO WIDELCA

od 10 lat kieruje stacją Polsat Café

ALICJA POPEK EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA - specjalistka od profesjonalnych audytów gastronomicznych

ANNA DĘBSKA  EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA - redaktor naczelna www.GdzieZjesc.info - jednego z największych przewodników po dobrych restauracjach w Polsce

EWA DRZEWICKA EKSPERT MARKI ZŁOTEGO WIDELCA właścicielka pracowni Jula Smakula, dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim, srebrny medal i tytuł wicemistrza Europy na Mistrzostwach Europy w Dekoracji Tortów 2018, złoty w roku 2017

 

W ramach promocji zdrowego stylu życia promowanego przez fundację WIP nagrodę ,,CATERING DIETETYCZNY ROKU 2018”  otrzymała firma SLIM TEAM

 

LAUREACI VII EDUCJI AKCJI REKOMENDUJĄCEJ GASTRONOMIĘ ,,POLSKA OD KUCHNI”

NAGRODY SPECJALNE

  1. LIDER RYNKU WŚRÓD WYPOŻYCZALNI SPRZĘTU GASTRONOMICZNEGO GASTRO MAGIC SERVICE
    2. GASTRONOMICZNY KONCEPT ROKU 2018 HALA ,,KOSZYKI”
    3. CATERING DIETETYCZNY ROKU 2018 SLIM TEAM
    4. EVENTOWE MIEJSCE ROKU 2018 RESTAURACJA DRUKARNIA
    5. FIRMA CATERINGOWA ROKU 2018 WARS S. A.
    6. NAJLEPSZY SZEF KUCHNI ROKU 2018 SEBASTIN MOLIK

LAUREACI ZŁOTEGO WIDELCA

POLSKA

  1. ZAJAZD ,,PIĘKNA GÓRA’’ RUDZIEWICZ GOŁDAP
    2. QUALE RESTAURANT ŁÓDŹ
    3. RESTAURANT & COCTAIL BAR ,,POD PAPUGAMI” WROCŁAW
    4. RESTAURACJA PIETERWAS KREW I WODA GDYNIA

WARSZAWA

  1. CASA RISTORANTI
    CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA
    3. RESTAURACJA WIESZ CO ZJESZ
    4. BRITISH BULDOG PUB
    5. RESTAURACJA KRASNODWÓR
    6. RESTAURACJA FLORIAN OGIEŃ CZY WODA
    7. RESTAURACJA CZERWONY WIEPRZ
    8. RESTAURACJA ,,ELIXIR’’ W DOMU WÓDKI
    9. FOLK GOSPODA
    10. INCANTO RESTAURACJA
    11. CAFFE OKNO
    12. RESTAURACJA LIF
    13. EXCLUSIVE RESTAURANT ,,POD GIGANTAMI’’
    14. RESTAURACJA LOFT
    15. RESTAURACJA THAISTREET
    16. RESTAURACJA ,,U RYSIA’’
    17. RESTAURACJA ,,ZDROWA KONKURENCJA”
    18. KAWA I CHILI RESTAURACJA & EVENTS
    19. ,,RESTAURACJA POLSKA’’ W AIPORT HOTEL OKĘCIE
    20. TRATTORIA DA MIRCO
    21. RESTAURACJA THINK LOVE JUICES & VEGAN FOOD
    22. ,,WODA OGNISTA’’ KOKTAJL BAR
    23. GRINGO BAR
    24. RESTAURCJA TUK TUK THAIFOOD
    25. RESTAURJA AVANGARDA WARSZAWA
    26. RESTAURACJA Z 57 by ROBERT SOWA
    27. RESTAURACJA SAN THAI
    28. ,,DOUX ‘’ CUKIERNIA I KAWIARNIA

Fotorelacja taka jak na stronie warszwaodkuchni(z newsa)

WIP Fundacja © 2020 by B