W sobotę, 15 października br. , po raz 25. Fundacja WIP WARTO IM POMÓC nagrodziła najlepsze podmioty gospodarcze w ramach Konkursu WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców. Uhonorowano osoby i firmy, które w wybitny sposób przyczyniają się do popularyzacji rzetelnego prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. 45 statuetek zostało wręczonych podczas Wielkiej Gali, która miała miejsce w Warszawie, w Hotelu AIRPORT OKĘCIE. W uroczystym wydarzeniu wzięli udział laureaci i ich goście, przedstawiciele władz państwowych i samorządowych oraz ludzie ze świata nauki, kultury i mediów.

Podczas XIV edycji plebiscytu WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców przyznano łącznie 45 statuetek, w tym nagrody WIKTORIA i SUPER WIKTORIA, oraz AMBASADOR MARKI WIKTORIA. W tym roku po raz kolejny wręczono 3 nagrody EUROPEJSKA NAGRODA WIKTORIA, statuetki otrzymały firmy, które wprowadzają swoje produkty i usługi na rynki europejskie. Po raz piętnasty została wręczona nagroda im. Stanisława Wokulskiego, otrzymał ją wiceprezes Biura Podrózy ITAKA HOLDINGS

Prezes Zarządu, właściciel Przedsiębiorstwa wielobranżowego MAT-BUD Sp. z o.o., człowiek sukcesu i lider przedsiębiorczości, filantrop i charyzmatyczny społecznik, propagator idei społecznej odpowiedzialności biznesu, postaw patriotycznych i obywatelskich, wspierający kulturę i naukę. – Dziękuję bardzo za docenienie moich działań i przyznanie mi nagrody imienia Stanisława Wokulskiego, spełniają się moje marzenia. Cieszę się niezmiernie z tak wyjątkowego wyróżnienia i przyjmuję je jako wyraz uznania dla mojej wieloletniej pracy i działalności. Wierzę, że to co tworzę wraz z moim zespołem od wielu lat z myślą o zadowoleniu naszych klientów, buduje zaufanie i prestiż, wartości promowane przez konkurs WIKTORIApowiedział Jacek Rutkowski podczas tegorocznej Gali.

Tegoroczna edycja ogólnopolskiego konkursu WIKTORIA była już 25. rok z rzędu znakomitą okazją, aby znaleźć się w gronie najlepszych polskich przedsiębiorstw. – Już po raz dwudziesty czwarty mam przyjemność wręczać nagrody firmom i osobom, które budują polską gospodarkę, przyczyniają się do jej wzrostu, budują wizerunek Polski na arenie międzynarodowej. Jak co roku Gala wręczenia nagród WIKTORII jest świętem polskiej przedsiębiorczości. Jestem niezmiernie dumny z polskich przedsiębiorców, z podejmowanych przez nich inicjatyw i rozwijania swoich firm na zasadach etycznej konkurencji. Przedsiębiorcy, których nagradzamy są filarami naszej rodzimej gospodarki, a nagroda WIKTORIA jest wyrazem naszego uznania. Otrzymanie nagrody WIKTORIA jest dla przedsiębiorstwa prestiżowym wyróżnieniem potwierdzającym etyczną twarz firmy, której naprawdę zależy na długofalowym budowaniu reputacji, rozwijaniu jakości, budowaniu zaufania i wiarygodności, inwestowaniu w kapitał ludzkipodkreślał podczas Gali Waldemar Piórek, pomysłodawca konkursu WIKTORIA - Znak Jakości Przedsiębiorców, Prezes Fundacji WARTO IM POMÓC.

Od ponad 25. lat Kapituła konkursu przyznaje nagrody WIKTORII - wyróżnienia dla firm, które poprzez swój rozwój i stosowanie zasad etyki w biznesie, budują i wpływają na rozwój polskiej gospodarki. Organizatorem Konkursu WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców jest Fundacja WIP WARTO IM POMÓC. Celem konkursu jest nagradzanie i promowanie przedsiębiorców wdrażających i rozwijających etyczną koncepcję biznesu. Etyka biznesu określa relacje panujące wewnątrz firmy oraz relacje łączące ją ze światem zewnętrznym - z partnerami handlowymi, dostawcami, klientami, środowiskiem branżowym, ze społecznością, na terenie której firma działa. Etyka biznesu buduje tożsamość i wiarygodność firmy – bezcenne cechy szanowane nie tylko przez otoczenie biznesowo-społeczne, ale i przez pracowników, którzy w takich firmach pracują chętniej i z większym zaangażowaniem. Wpływa na doskonalenie jakości oferowanych usług, produktów i ułatwia zarządzanie jakością w firmie. Realizowana w praktyce etyka biznesu to wartość, która buduje również przewagę konkurencyjną, przyczynia się do rozwoju przedsiębiorstwa i osiągania sukcesów rynkowych. Oceny podmiotów gospodarczych walczących o godło promocyjne WIKTORIĘ dokonuje Kapituła Konkursu składająca się z osób o powszechnie znanym autorytecie.

PATRONAT HONOROWY: WOJEWODOWIE I MARSZAŁKOWIE WOJEWÓDZTW z całej Polski.
PARTNERZY GŁÓWNI KONKURSU: EPRO, FUNDACJA LUDZI SZTUKI, MUSZYNIANKA
PARTNERZY: NEWELL BRANDS dystrybutor marek PARKER i WATERMAN, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, MARKA GROCHOWICA

NAGRODA im. WOKULSKIEGO

PIOTR HENICZ BIURO PODRÓZY ITAKA HOLDING SP. Z O.O.

LAUREACI WIKTORIA 2022

AMBASADOR MARKI

1. PW. MAT – BUD SP. Z O.O SP.K

2. WEALTH MANAGEMENT SERVICES SP. Z O.O.

3. JUMPER POLSKA KRYSTIAN FIEDZIUSZKO

4. FLEK IMPORT-EXPORT MONIKA MICAŁ – POŁCZYŃSKA.

5. PROTOTYPOWNIA BŁAŻEJ FLASZYŃSKI

EUROPEJSKA NAGRODA WIKTORIA
EURO FIRMA ROKU 2020
6. BIURO PODRÓŻY ITAKA HOLDING SP. Z O.O.
7. TAURUS OCHRONA GROUP SP. Z O.O.
8. MUSZYNIANKA SP. Z O.O. 9.DOMIKON SP. Z O.O.
10. PODDĘBICKIE CENTRUM ZDROWIA SP. Z O.O.
11. BONETTE SP. Z O.O. INTER MARCHE KOLBUSZOWA
12. OryginalnySok BIURKOM – FLAMPOL SP. Z O.O

MODA ROKU 2022

13. GRACE COLLECTION GRAŻYNA PATURALSKA

LITERACKA NAGRODA WIKTORIA
14. JOANNA RACEWICZ za książkę "TO NIE KRAJ, TO LUDZIE"

TWÓRCZOŚĆ ARTYSTYCZNA
FOTOGRAF ROKU 2022 W POLSCE

15. KATARZYNA PASKUDA

ODKRYCIE MUZYCZNE ROKU 2022

16. JUSTYNA DOBROĆ

SUPER WIKTORIA
ZA PROJEKT "PIOSENKI ŻOŁNIERSKIE HANKI ORDONÓWNY"

17. ANNA MARIA ADAMIAK

18. ŁÓDZKI TEATR TAŃCA MAREK LUDWISIAK

ZDROWIE I MEDYCYNA
KINIKA STOMATOLOGICZNA ROKU 2022 W POLSCE
19. CENTRUM MEDYCZNE ODENT

BUDOWNICTWO
WIKTORIA
20. HOCH SYSTEMY KOMINOWE SP. Z O.O. SP. K.
21. "EBUD" - PRZEMYSŁÓWKA SP. Z O.O.
22. SILIKATY – SZLACHTA S.C. J.GLINIECKI R.OSSOWSKI

CYBERBEBEZPIECZEŃSTWO I OUTSOURCING IT
WIKTORIA

23. DATA POINT SP. Z O.O.

INNOWACYJNOŚĆ I NOWE TECHNOLOGIE
SUPER WIKTORIA
Nowoczesna porównywarka cateringów dietetycznych w Polsce.
24. DINE 2 DOOR PROSTA SPÓKA AKCYJNA

UŁUGI DLA FIRM I LUDNOŚCI
LIDER RYNKU HURTOWEGO ARTYKUŁÓW BRANŻY BIUROWEJ, PAPIERNICZEJ i SZKOLNEJ
25. ABRO SP. Z O.O. SP.K

WIKTORIA
26. KANCELARIA PRAWNO GRAFOLOGICZNA SP. Z O.O.
27. KANCELARIA NiK NOGA I KACZMAREK SP. Z O.O.
28. DOROTA GROSZFELD KANCELARIA RADCY PRAW NEGO
29. AGENCJA NIERUCHOMOŚCI TM INVEST TACIANA MASIUKIEWICZ

HOTELARSTWO I GASTRONOMIA
GASTRONOMICZNY BRAND ROKU W POLSCE 2022
30. RESTAURACJA MAŁA CEGIELNIA

NAJLEPSZA KUCHNIA INDYJSKA W POLSCE

31. RESTAURAJA CURRY KING PIASECZNO

KARCZMA ROKU 2022 W POLSCE
32. KUŹNIA SMAKÓW
KARCZMA PRZY KOPALNI ZŁOTA

KUCHNIA POLSKA ROKU 2022

33. RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFEE

CATERING DIETETYCZNY ROKU 2022 W POLSCE
34. CZYSTA MICHA

SUPER WIKTORIA
NAJLEPSZA SIEĆ KUCHNI WŁOSKIEJ W POLSCE W 2022R.
35. RESTAURACJE ALBERO

36. ELENA – CATERING I EVENTY

EXCLUSIVE BRAND ROKU
37. GROCHOWICA SP. Z O.O.
38. KORONA HOTEL
39. NALEWKI STAROPOLSKIE KAROL MAJEWSKI I WSPÓLNICY SP. Z O.O.
40. SOK Z RÓŻOWYCH PAPIERÓWEK WIATROWY SAD GRAŻYNA WIATR
41. DORBUR DARIA BURKOWSKA
42. BLACKBRA SYLWIA BOGDAN
43. POMPY ZONE ENERGY SP. Z O.O.
44. ADM DESIGN
45. LINIA TREC ENDURANCE