W dniu 27.04.2024 odbyła się Wielka Gala XIII edycji Konkursu Polska od kuchni podczas której zostały wręczone najlepszym restauracjom w Polsce nagrody Złote Widelce 

Wręczono również po raz drugi godła promocyjne CHEFS CHOICE. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.

Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku 4 zaszczytne  tytuły ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ.

Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP

Gospodarzem uroczystości był AIRPORT HOTEL OKĘCIE

 

PATRONAT MEDIALNY na projektem objęły portale gastronomiczne PAPAJA, NEWS GASTRO oraz magazyny Restauracja, Hotelarz, Poradnik Restauratora, Szef Kuchni, Biznes Restaurację & Catering oraz Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Patronat objęła również telewizja WIP Współpraca przy konkursie WIP BUSINESS CLUB

 

PARTNERZY GŁÓWNI: MUSZYNIANKA I GRUPA DE LUXE

PARTNERZY GALI TO: firma BUKAT, Fanex, M i M Rnik, Wiatrowy Sad,  EJO – wędliny naturalne, PIGWONIADA,  Marka DILMAH. Marka SAQUELLA, Marka DiWine, Marka LEGACY, Nalewki Staropolskie Karol Majewski i  spółka

 

Patronat merytoryczny:

 

Stowarzyszenie Euro Taques Polska,

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

 

Lista nagrodzonych

LAUREACI CHEFS CHOICE

SEROWARNIA NA ZIELONEJ ŁĄCZCE

ROYAL APLE  PRODUCENT firma ACTIV

PACZKA WĘDLIN Z RUSIBORZA

 

ARCYMISZTRZOWIE SZTUKI KULINARNEJ

MARCIN SOBOL PTREZES STOWARZYSZENIA EURO TAQUES POLSKA

BARTOSZ PETER  INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

 

MICHAŁ MATUSZEWSKI  SZEF KUCHNI RESTAURACJ I LOVE ITALY

JAROSŁAW UŚCIŃSKI PREZES OGÓLNOPOLKIEGO STOWARZYSZENIA SZEFW KUCHNI I CUKIERNI

 

NAGRODY SPECJALNE

KATARZYNA BOSACKA  ,, ZA PROPAGOWANIE ZDROWEGO STYLU ODZYWIANIA”

LUBIANA LIDER RYNKU PORCELANY W POLSCE

SZEF KUCHNI ROKU 2024  PATRYK KOTARBA

MANAGER ROKU 20244 W GASTRONOMII      JUSTYNA  OSSOWSKA  RESTAURACJA RyBaśkA

ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU MY PLACE BAR & RESTAURANT  HOTEL MY STORY GDYNIA

DEBIUT GASTRONOMICZNY ROKU 2024  RESTAURACJA PRIMITIVO  KUCHNIA I WINO  WARSZAWA

HOTELOWA RETAURACJA ROKU 2024   RESTAURACJA PRĘDZALNIA ,,Hotel Fabryka Wełny” PABIANICE

KOBECY WYMIAR W GASTRONOMII RESTAURACJA  KUŻNIA SMAKÓW  ZŁOTY STOK

NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KURPIACH   RESTAURACJA MIODOWA HOTEL KORONA  OSTROŁEKA

NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KASZUBAH    RESTAURACJA MAŁA CEGIELNIA  MISZEWO

NAJLPSZA RESTAURACJA RODZINNA W 2024 ROKU W GDAŃSKU   RESTAURACJA FENOMEN

SKLEP GASTRONOMICZNY ROKU 2024   STREFA RYBNA  WARSZAWA

CUKIERNIA ROKU 2024 W POLSCE  PASTICCERIA GELATERIA MIGNONTOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA

 

NAGRODY  ZŁOTY WIDELEC

KUCHNIA AUTORSKA

RESTAURACJ REPUBLIKA RÓŻ by Andrzej Gołąbek   POZNAŃ

RESTAURACJA MOONSFERA   WARSZAWA 

RESTAURACJA SCORIA     BYDGOSZCZ

 

KUCHNIA POLSKA

RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFE  WARSZAWA

RESTAURACJA KUCHARIA 2     GDAŃSK

 

KUCHNIA WĘGIERSKA

RESTAURACJA BALATON  ZABRZE

 

KUCHNIA AZJATYCKA 

RESTAURACJA TRAN TRAN

 

KUCHNIA GALICYJSKA 

WILLA BIAŁA   WARSZAWA

KUCHNIA UKRAIŃSKA

INSPECTOR LOUGNE    WARSZAWA

 

KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA

RESTAURACJA CANONE SHOW

KUCHNIA EUROPEJSKA

REZO RESTRO & BAR    SUCHA  BESKIDZKA

RESTAURACJA MONTE CARLO  KIELCE

RESTAURACJA SZEROKA 9    TORUŃ

RESTAURACJA   U KELNERÓW  ZABRZE

 

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

RISTORANTE MARE e MONTI  ŁÓDŹ

RESTAURACJA GIOVANI RUBINO   WARSZAWA

RESTAURACJA  MILANOVO  WARSZAWA

RESTAURACJA BRINDISI  WARSZAWA

RESTAURACJA TORMINA OŚWIĘCIM 

RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA   PABIANICE

RESTAURACJA  I  LOVE ITALY   JELNIA GÓRA

RESTAURACJA  I LOVE  PASTA   JELENIA GÓRA

RESTAURACJA VERDE OLIVA   WARSZAWA

RESTAURACJA  OH  WINE    WARSZAWA

 

RESTAURACJE HOTELOWE

RESTAURACJA REGIMENT  1884  HOTEL TRAUGUTTA  BIAŁYSTOK

RESTAURACJA POLSKA   ARPORT KOTEL  OKĘCIE WARSZAWA

RESTURACJA SUDAVIA   HOTEL SZYSZKO  SUWAŁKI

RESTAURACJA SOLMARINA  GRANO HOTEL GDAŃSK

RESTAURACJA HOTELOWA ADRIA   RUDA ŚLĄSKA

RESTAURACJA BESKIDZKA 40 HOTEL ALPIN  SZCZYRK

RESTAURACJA BROVARNIA HOTEL GDAŃSK

RESTAURACJA HOTELU BARTAN GDAŃSK

RESTAURACJA COUNTRY CLUB ŻYWIEC     JELEŚNIA

RESTAURACJA  FLOR No 2    HOTEL MARIOTT WARSZAWA

JAKUBUS  HOTEL & RESTAURANT    WILKÓW

RESTAURACJ LALA PAŁAC BUNÓW   LWÓWEK ŚLĄSKI

RESTAURACJA SALT   HOTEL COPERNICUS  TORUŃ

RESTAURACJA HITELU HUGO   KĘDZIERZYN KOŻLE

RESTAURACJA HOTELOWA HOTELU PIAST  OPOLE

RESTAURACJA HOTELU DA VINCI   ZAGAŃSK

10.02.2024 r., ostatnia sobota Karnawału, Wielki Balu Charytatywny WIP Business Club w Aviator Bar & Lounge, Airport Hotel Okęcie Warszawa.

W tym niezapomnianym wieczorze uczestniczyli Klubowicze, Laureaci WIKTORIA Znak Jakości Przedsiębiorców, z gronem przyjaciół, fajnych gości i osobowości sztuki, muzyki, tańca, filmu

Jacek Rutkowski Jako prezes honorowy zarządu klubu otworzył Bal. Waldemar Piórek Prezes Zarządu Fundacji Warto Im Pomóc, przy której działa klub przedstawił honorowy Zarząd klubu, plan działań na 2024 rok oraz film z wspomnienia z ubiegłorocznych wydarzeń.

Impreza obfitowała w liczne atrakcje, przy których świetnie bawili się uczestnicy Bal prowadził kapitalny Krzysztof Łobodziński, a atrakcje muzyczne zapewnili : Kate Dąbrowska, Sebastian Gawlik, Arkadiusz BoZki,, Zatańczyli również mistrzowie tańca, baletu, Łódzki Teatr Tanca, Marek Ludwisiak. Pokaz mody zapewniło Atelier Queen Of Stars w wykonaniu klubowiczek i gości.

Królował super alkohol Grupy DeLuxe Original Vodka oraz Whisky i wódka Baczewski, no i oczywiście Nalewki Staropolskie Karol Majewski i s-ka. Ale hitem wieczoru przy barze była włoska grappa z rodzinnej od 1949 roku destyllerni Marzadro. Thomas Valentini, barman który ją serwował wspaniale opowiadał o trunkach

Główną atrakcją balu były oczywiście aukcje charytatywne na rzecz dzieci. Dzieci z Domu Dziecka Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi, którym opiekuje się Fundacja WIP i WIP BUSINESS CLUB przekazały na aukcje na Wielki Balu Charytatywny przepiękne wazony, które same wykonały. Do licytacji było dużo przedmiotów. między innymi :

obrazy ( Jacek Kamiński ), biżuteria ( Biżuteria Colibra ), porcelana, książki i albumy. alkohole: nalewki, wino, ultra premium wódka artykuły piśmiennicze: długopisy, exclusive pióra, oraz VOUCHERY pobytowe do renomowanych hoteli.

Na aukcje trafiła również pierwsza książka Agnieszki Czaplinskiej któraj premiera miała miejsce w ubiegłym tygodniu. "Karty pracy DISC. Ćwiczenia z budowania relacji w życiu zawodowym i osobistym" wydawnictwa #WoltersKluwer i której pierwszy egzemplarz trafił właśnie na bal.

Licytacje były super i z wielką ofiarnością uczestników a wszystko to dla DOM DZIECKA Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi, mieszczący się n warszawskiej Białołęce, który w tym roku obchodzi piękny jubileusz 100-lecia.

WIP Fundacja © 2024 by B